F-One Pocket foilboard 120 + Mirage 650 wing review

F-One heeft voor 2019 heel wat mooie foil nieuwigheden uitgebracht, in hun board aanbod hebben ze nu compacte freeride shapes opgenomen.

De Pocket foilboards zijn bestemd voor de foiler die opzoek is naar het freeride gevoel boven de race/snelheid sensatie.

De Pocket foilboards zijn verkrijgbaar in twee lengtes 130x47 (21,1L) en 120x46 (18,9L) en hebben de mogelijkheid om 3 straps te monteren.

Mijn voorkeur gaat uit naar de 120 die voldoende volume heeft om bij light wind ( 8kn) te kunnen starten en die bij high wind gezien de compacte shape zeer controleerbaar is.

De Pocket Foilboard 120 werd getest met volgende F-One wings 1200 / 800 / 650 / 600 .

- Op het water met wind 8 tot 12 kn, gebruikte kite Ozone Hyperlink 12 en 650 Mirage freeride vleugel:

Gezien ik strapless vaar zijn light wind waterstarts niet altijd eenvoudig met het geringe volume en de korte afmetingen van de 120 Pocket , maar onder de 10 kn is starten met een down loop het eenvoudigst en zorgt er voor dat het boardje en de vleugel voldoende snelheid hebben om vlot te planeren en de foil z'n werk te laten doen. Eens uit het water is het boardje zeer intuitief en voel je zo aan hoe je het best uw voeten zet om de foil te controleren.  De geringe lengte zorgt voor een leuk gevoel en geeft je een directe controle van de foil.. De nieuwe Mirage 650 vleugel zorgt ook voor de nodige stabiliteit in combinatie met wendbaarheid.  Je merkt duidelijk dat F-One ten opzichte van de vorige 600 vleugel meer gekozen heeft voor wendbaarheid en stabiliteit boven snelheid.

- Op het water met wind 20 tot 25 kn, gebruikte kite Ozone reo 7 en 650 Mirage freeride vleugel:

Het starten met sterke wind is geen enkele probleem het boardje planeert direct en de 650 vleugel wil er onmiddellijk uit. De compacte shape van het boardje zorgt er voor dat het boardje zeer controleerbaar is bij deze wind, geen enkel probleem in combinatie met de 650 vleugel die je toelaat de snelheid te controleren.  De wendbaarheid van de 650 vleugel komt nu pas tot z'n recht,  het gijpen op  golven gaat zeer  zeer vlot dankzij de stabiliteit en de controleerbaarheid van de 650 wing in combinatie met 120 Pocket.

Waar ik vroeger geneigd was om niet te foilen met wind boven de 16kn heeft deze nieuwe setup van F-One mij voldoende vertrouwen gegeven om de grenzen van het foilen te verleggen en te free ride foilen bij sterke wind, een sensatie die ik iedereen kan aanraden!

Meer info van de F-One foils kan je vinden op: http://www.f-onefoil.com