BK's scoren een paar uur wind

Image
BK
Tekst & foto’s:  www.swell.be / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Het eerste weekend van de waarheid zit er op. Er vielen nog heel wat kampioenstitels te verdelen en dat is slechts ten dele gelukt. De racende windsurfers knalden naar gewoonte met weinig wind in het rond maar de freewavers stonden er bij en keken er naar. Zaterdag bleef kalm maar iedereen kreeg het slaapwelbericht dat er op zondag 's morgens vroeg wel eens een startschot zou kunnen vallen. De kiters stonden om negen uur paraat en vlogen in actie, net als de racers maar de windsurfactie in de golven bleef uit.

Zaterdag blijkt dat heel wat deelnemers hun kater sturen en het blijft redelijk kalm aan de inschrijvingstafel. De voorspellingen zien er niet te veelbelovend uit en dat houdt de grote meute thuis. Belangrijkste wapenfeit van de dag is de opname voor TMF. De cameracrew loopt diverse surfclubs af om aan de hand van een aantal proeven de beste club te bepalen. Meer informatie binnenkort via je tv! 's Avonds volgt de traditionele bbq maar een feestje volgt er niet op. Daarvoor wijkt een deel uit naar Bredene waar de het kot helemaal niet te klein is voor de groots opgevatte fin de saison. Iedereen raakt nog op een degelijk uur in bed en dat blijkt nodig.

Image
BK
Om negen uur wordt iedereen op het appel verwacht. De voorspellingen zaaiden wat twijfel maar er waait voldoende wind om te racen en stevig te kiten. Heel wat Belgische toppers gokten op geen wind en zakten niet naar Windekind Oostduinkerke af. Geen goed idee dus.

Zestien deelnemers gaan de eerste ronde in. Het niveau is duidelijk weer gestegen en we zien twaalfjarigen die al vlotjes passen maar ook stevig crashen. De toekomst blijft verzekerd. Opvallende nieuwkomer is Thomas Dehaene die een sterke eerste heat vaart. Michael Meel zet een stevige stap vooruit ten opzichte van vorig jaar en surft de losersfinal. Steve Verelst krijgt het in de halve finale lastig met Thibault Michiels die zijn beste heat vaart en goed scoort met backmobes waarbij hij bizar lang met de bar achter zich blijft. Steves tricks zijn toch een stuk technischer en hij staat klaar voor de confrontatie met Leander Vyvey. Ondanks de hete adem van Thibault blijven zij twee toch een trapje hoger dan de rest.

Iedereen weet dat de wind zal vallen en net in de finale van de eerste ronde kakt hij daadwerkelijk even in. De heat wordt niet geannuleerd en beide finalisten zitten met weinig power. Na twee pogingen landt Leander een backmobe to wrapped en dat stemt hem duidelijk vrolijk. Een S-bend to blind behoort ook tot zijn beter scorende moves en Steve weet hier met de magere wind niet aan te tippen. De wind neemt in de losersfinal weer toe en hier trekt Thibault nog even aan het langste eind. Michael Meel crasht volop en probeert tricks die hij nog weinig of niet landde. Niet de beste tactiek dus. De dubbele eliminatie profiteert van de iets betere wind en komt gelijk op gang. Een aantal jongens klommen opnieuw in de tabellen maar het liedje was snel uit. De wind hield het definitief voor bekeken. Als er volgende week wind staat, will the saga continue.
Terwijl de kiters vlak tegen het strand hun tricks showen, knallen de racers op hun formulaboards dieper in zee. Deze manche was de laatste van acht en dus werden alle kampioenen bekend gemaakt. Pascal Somers en Nick De Wannemaeker kwamen beiden geblesseerd checken of hun plaatsen nog konden wijzigen. Pascal ziet een het hoogste schavot aan zich voorbij gaan maar voor Nick verandert er niets. Hierdoor blijft Wolfgang Verlaeckt eenzaam aan de top.

Podium BK kitesurfen na 1ste ronde:

1. Leander Vyvey
2. Steve Verelst
3. Thibault Michiels